Ny undersøgelse: Elever udsætter oftere lærerne for vold og trusler

Flere undervisere på folkeskoler er udsat for vold eller trusler om vold fra deres elever. Det viser en undersøgelse fra blandt andet Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Af Sille Hinsch og Simon Stensgaard

Et skub, et spark, trusler og spytklatter fra elever. Det kan ske mindst en gang i måneden for flere lærere i deres arbejdstid.

En undersøgelse fra april 2019, viser at ni procent af underviserne månedligt eller oftere er blevet slået. Skub er med 7,4 procent den handling næst flest lærere melder om indenfor samme periode.

Handler det om trusler er tallet højere. Omkring en femtedel af underviserne månedligt eller oftere har været udsat for trusler.

Konkret har 15 procent har oplevet at være blevet råbt ad eller skældt ud på en truende måde mindst en gang i måneden. Også det, at blive truet med en genstand, som en saks eller en pegepind sker for underviserne.  Cirka 7,7 procent af lærerne har prøvet, at eleven har brugt denne form for trussel månedligt eller oftere.

Forstærker billedet

En tilsvarende rapport fra maj 2018, ’Undersøgelse af chikane, trusler om vold og fysisk vold rettet mod undervisningspersonale i udvalgte folkeskoler’, viser at 15 procent af underviserne mindst én gang om måneden har været udsat for vold. Den er lavet af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø for undervisningsministeriet.

Sammen med 2019-undersøgelsen er tallene med at indikere, at volden rent faktisk sker. I alt har 216 folkeskoler i hele landet deltaget i en af undersøgelserne, hvilket har givet svar fra 2600 undervisere.

Fakta:

Undersøgelsen, ’Chikane, trusler og vold mod undervisere i folkeskolen – resultater fra en baselineundersøgelse’ fra april 2019 er lavet i et samarbejde mellem Arbejdsmedicin på Regionshospitalet i Herning og Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Det en del af et større forskningsprojekt, ’Chikane, trusler og vold mod undervisere i folkeskolen’, som gennemføres i perioden 2018 – 2021.

Leave a Reply